Takläggare i Göteborg

Renovera eller byta? Så vet du vad som är bäst för dig

Taket är en beständig och långlivad del av ditt hus. Men, med tiden så försämras takets funktion vilket ställer dig inför kluriga beslut; ska du renovera taket eller byta ut det. Det finns några saker att fundera över i ditt val:

Skick och omfattning på eventuella skador

Även om de flesta nyare tak och taktäckningar kommer med bra garantier når även den bästa takpannan änden på sin livslängd. Och, om vi fortsätter med pannor som exempel, är några av pannorna skadade räcker det att byta ut dem. Handlar det om ett större gäng, om vatten trängt in eller om det är större skador på takstolar, läkt eller andra delar av konstruktionen är oftast ett takbyte mer ekonomiskt. Även om det blir en större kostnad initialt brukar det betala sig över tid eftersom du slipper renovera ett tak som nått sitt bäst före-datum.

Takets ålder

Som vi nämnt ovan är tak hållbara och långlivade konstruktioner, men allt har en ände. Om ditt tak närmare sig slutet av sin livslängd kan det vara mer ekonomiskt att byta ut det än att betala för småreparationer och renoveringar. Det är förstås inte bara ålder som spelar in, alla tak är olika, men en tumregel är att om ditt tak är mer än 20 år bör man börja fundera på ett byte. Prata med oss så hjälper vi dig i din beslutsprocess.

Energieffektivitet – ju nyare desto bättre

Moderna material och byggtekniker erbjuder betydligt bättre isolering och energieffektivitet. Att förbättra ditt hus klimatskal kommer göra stor skillnad för din energiräkning, och för ditt klimatavtryck. Om du bor i villa eller annat småhus kan du i vissa fall även få bidrag för att göra energieffektiviseringar – läs mer hos Boverket.

Budgeten

Kostnaden spelar förstås en stor roll i din beslutsprocess – en renovering kan vara billigare på kort sikt och under vissa förutsättningar, men om taket kommer fortsätta att kräva renoveringar och åtgärder kan kostnaden snabbt stiga. Vi hjälper dig hitta rätt lösning för just ditt hus och din plånbok.

Utseende och värde

Ett nytt eller renoverat och uppfräschat tak ger ditt hus ett visuellt lyft. Att byta färg på till exempel takpannorna eller takplåten, byta profil på takpannorna eller byta material på taktäckningen ger huset ett helt nytt utseende – och dig ökad bolust.

Är en försäljning på horisonten kan en investering i takrenovering eller takbyte också vara en bra idé eftersom det höjer både värdet och attraktiviteten på ditt hus. Här berättar vi mer om vad du ska tänka på kring taket vid försäljning.

Experten ger vägledning

Att välja mellan takbyte och renovering kan ibland vara klurigt. Men, vi hjälper dig. Låt oss komma och inspektera ditt tak och lyssna på dina tankar så kommer vi tillsammans fram till rätt lösning för dig och ditt tak. Hitta din närmaste takexpert här.