Estetik, funktion och hållbarhet – takpannan är en svensk klassiker

Takpannan är en sann svensk klassiker. Tidlöst modern och det första många tänker på när man tänker på tak. Att lägga tak med pannor av lertegel är en mycket gammal byggnadsmetod. Man brukar säga att “redan de gamla egyptierna..” och när det gäller takpannan stämmer det. För omkring 3000 år sedan började de nämligen bränna plattor av lera för att lägga tak med. Till Sverige kom metoden redan på 1100-talet och från 1600-talet har pannorna sett ut ungefär som de ser ut idag.

Hållbart, skyddande och brandsäkert

Från början var tegel något som egentligen bara att på slott och andra skrytbyggen, men efterhand som tiden gick blev både inhemska produktionen bättre och billigare. Det gjorde att de bredare folklagren kunde använda det långlivade teglet som man upptäckte skyddade väl mot vind, regn och snö. Dessutom reflekterar också teglet solvärmen så att både dåtidens och nutidens hus blir svalare under sommarhalvåret.

Samtidigt kan man säga att teglet var en säkerhetsprodukt. Förr i tiden var stadsbränder en realitet. De flesta större svenska städer har genom historien drabbats. Med tegel på taken fick husen ett effektivare skydd mot lågorna än äldre tiders taktäckningar av halm och trä.

Alltid modernt – alltid tidlöst

Under 1800-talet och fram till 1900-talets början fanns en mängd lokala tegelbruk i Sverige. I princip inget överlevde branschens professionalisering och koncentrering. Men, även om pannorna idag tillverkas i moderna storindustrier är både tillverkningsprincipen och grundutseendet samma. Kvaliteten och hållbarheten är hög. De flesta tillverkare garanterar en livstid på 30 år, men på många hus har pannorna levt, eller kommer leva, betydligt längre än så. Inte så konstigt då att takteglet stått pall genom arkitektoniska trender. Idag ser vi den roströda klassikern på hundraåriga torp som på nybyggda minimalistiska lådhus. Och allt däremellan. Dessutom finns det idag ett stort utbud av färger, och lasyrer, som gör takpannan till en estisk fullträff på nästan alla hus och hustyper.

Gott om bra alternativ

I takt med tekniska framsteg finns idag alternativ till den klassiska lertegelpannan. I betongpannan får man en robust, kostnadseffektiv och lättlagd lösning med brett utbud av både färg, profiler och former. I den tegelimiterande plåten får man tegelpannans estetik men plåtens låga vikt och hållbarhet – det bästa av två världar för många hus och projekt.

Hos oss på Västra Götalands Tak hittar du både produkterna och expertisen som ger dig och ditt hus ett tak som håller stil och funktion länge. Kontakta oss så berättar vi mer om hur just ditt tak blir kronan på verket på ditt hus.